martes, 9 de abril de 2013

Les noves tecnologies i l'educació infantil


Cada vegada és major la presència de les Noves Tecnologies en la societat, proporcionant mitjans poderosos per a transmetre, accedir i interpretar la quantitat creixent d’informació.
La Tecnologia forma part ja de la cultura i alguns nens es trobaran per primera vegada amb el text escrit a través de l’ordinador, la televisió o els telèfons mòbils. L’escola no pot ser aliena a aquest fenomen i ha d’oferir experiències i entrenament en aquests mitjans per a manejar informació.
En l’aula d'Educació Infantil, el treball ha de ser una experiència més d’aprenentatge. La utilització de l’ordinador en l’escola ha d’estar fonamentada dintre d’un marc teòric que consideri les característiques evolutives del nen proposant pràctiques i experiències adequades al seu desenvolupament.
Quant a l’ús de l’ordinador en Educació Infantil, existeixen diverses opinions. Respecte als seus avantatges i inconvenients. Destacarem algunes dels avantatges:
  • A través de l’exploració i el descobriment molts jocs d’ordinador familiaritzen al nen amb el concepte de causa-efecte, el fet de prémer un botó o dibuix produeix una resposta immediata.
  • Alguns investigadors posen en relleu que encara que els ordinadors tinguin limitacions, serveixen per a estimula una gran varietat d’habilitats cognitives, a través de la trobada del nen amb gràfics, manipulació del ratolí, so i resposta immediata entre unes altres.
L’Educació avui emfatitza cada vegada més la importància que els alumnes assumeixin rols més actius en el seu aprenentatge. Aquesta idea constructivista es pot completar amb l'ús de les Noves Tecnologies en Infantil amb eines tan senzilles com processadors de text, Internet, contes electrònics, etc.
La utilització de l’ordinador pot resultar molt valuosa tant per al professor per la gran quantitat d’informació i recursos que pot trobar per a les seves classes, com per al nen perquè li proporcionarà experiències úniques d’aprenentatge, de gran utilitat per a la seva integració en la societat actual. Per descomptat l’ordinador és una eina més i la seva utilització ha de ser curosament planificada pel professor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario